Projectlanden > Nepal > Begeleide organisaties 

Begeleide organisaties in Nepal

"De aanwezigheid van PBI legt meer druk op de overheid om iets te doen, en de slachtoffers hebben meer vertrouwen dat mensen naar hen luisteren."
Lid van Conflict Victims Committee in Gulariya.

PBI Nepal heeft drie partnerorganisaties. Daarnaast geven de teams ook bescherming aan individuele mensenrechtenverdedigers.

 • Advocacy Forum (AF)
  Een leidende non-gouvernementele organisatie die werkt voor de bevordering van de rechtstaat en de verwezenlijking van internationale mensenrechten. Advocacy Forum heeft district kantoren in vele delen van het land en werkt vanuit daar aan zaken van mensenrechtenschendingen zoals marteling, gedwongen verdwijningen en buitenrechtelijke executies. PBI begeleidt AF sinds 2006.
 • Conflict Victims Committee (CVC)
  Een organisatie voor familieleden van verdwenen personen in Bardiya. Het district Bardiya is de regio waar tijdens het conflict de meeste mensen zijn verdwenen. Deze mensen zijn opgepakt door de politie of het leger, of ontvoerd door de Maoïstische rebellen en er is nooit meer iets van hen gehoord. De leden van Conflict Victims Committee strijden voor gerechtigheid en tegen straffeloosheid. PBI begeleidt Conflict Victims Committee sinds 2007. 
 • Dalit Feminist Uplift Organisation (DAFUO)
  Komt op voor vrouwenrechten, met name die van de Dalits bevolkingsgroep. De Dalits zijn de laagste kaste in Nepal, de zogenaamde ‘onraakbaren’ en worden op allerlei vlakken gediscrimineerd. PBI begeleidt leden van DAFUO als zij een zaak willen aanspannen van discriminatie of andere mensenrechtenschendingen tegen Dalits.
 • Devi Sunuwar
  Devi Sunuwar is de moeder van Maina Sunuwar. Maina is in februari 2004 door het Nepalese leger ontvoerd en overleden als gevolg van martelingen. Tot op de dag van vandaag heeft geen van de verdachten voor een civiele rechtbank hoeven komen. De zaak van Maina Sunuwar  staat symbool voor de straffeloosheid in Nepal en wordt dan ook vaak als voorbeeld gebruikt. Haar moeder strijd al sinds 2004 voor gerechtigheid en wil dat de daders gestraft worden, hierbij wordt ze ondersteund door Advocacy Forum en andere organisaties. PBI begeleidt Devi sinds februari 2010 regelmatig in Kathmandu en wanneer zij naar haar thuis district reist.
 • Lawyers' Forum for Human Rights (LAFHUR)
  PBI begeleidt het Lawyers’ Forum for Human Rights (LAFHUR) sinds oktober 2010. LAFHUR is een in 2007 opgericht advocaten netwerk dat gerund wordt door vrijwilligers. Het geeft gratis rechtshulp aan slachtoffers van mensenrechtenschendingen, met name aan mensen uit gemarginaliseerde groeperingen die anders niet of nauwelijks toegang tot de rechtsgang hebben. IJverig om mensen te bereiken in gebieden waar nauwelijks NGOs actief zijn, is LAFHUR recentelijk begonnen te werken in het afgelegen bergdistrict Solukhumbu, met als focus buitenrechtelijke executies die plaatsvonden tijdens het conflict. PBI begeleidt LAFHUR als zij met de autoriteiten in Solukhumbu in gesprek moeten. 

  PBI heeft voorzitter Jitman Basnet eerder begeleidt in 2007 toen hij doodsbedreigingen kreeg na het publiceren van zijn boek 258 Dark Days. In zijn boek beschrijft hij hoe hij 258 dagen door het leger gevangen genomen en gemarteld is door het Nepalese leger.

  Lees hier meer over Jitman.

Volg ons op

Facebook   LinkedIn   Twitter

Agenda

HR-Café 9: Journalist in Midden-Amerika             2 dec. 2014

Meer evenementen.

Ambassadeur PBI

Nieuwsbrief

Lees de laatste nieuwsbrief en meld je aan voor de volgende nieuwsbrieven.

Quote

"Mensenrechten vertolken de standaard voor hoe we met elkaar behoren om te gaan; het zijn de spelregels waaraan ieder zich te houden heeft."
Maxime Verhagen, viceminister-president, Amsterdam, 23 maart 2010

 

             

Oudegracht 36, 3511 AP, Utrecht | info@peacebrigades.nl | 06-164 98 221 

Skype: pbi.nl | bankrekeningnummer: NL46TRIO0390501034 | KVK registratienummer: 41024240


International Office, Development House, 56-64 Leonard Street, London EC2A 4LT, U.K. Tel: +44 20 7065 0775
To find your nearest PBI office visit the international contact page